BilimGenelHaberSağlık

Rahim Naklinde Mucize Sonuç

Google News Abone Ol

Hayatını Kaybeden Kadının Ana Rahmiyle İlk Doğum

Oranlara göre üretme çağında olan çiftlerin yaklaşık olarak %15’i çocuk sahibi olamıyor, sorun yaşıyor. Nedenler çok çeşitli. Bunlardan biri de kadının rahminde sorun olması. Bu hastalarda doğuştan bozuk olan bu organ, bazılarında hiç bulunmuyor ya da bir kötü huylu tümör oluşumu sonucunda alınmış olabiliyor. Bu tür kadınların tek umudu ise rahim nakli. Bir akrabanın veya yakın bir arkadaşın rahim nakliyle bu kadınlar da çocuk sahibi olabiliyorlar ve bu tekniğin kısır kadınlar için umut ışığı olduğu belirtiliyor.

Rahim nakliyle ilk başarılı hamilelik 2014 yılında İsveç‘te yaşanmıştı. O tarihten bu yana dünya genelinde oldukça yaygın bir teknik olmaya başlandı ve 39 rahim nakliyle sağlıklı bebekler dünyaya geldi. Tüm rahimler yaşamakta olan bağışçı bireylerden alınmıştı.

Sao Paulo Üniversitesi‘nden Dani Ejzenberg, bir kadına felç sebebiyle beyin ölümü gerçekleşen kendisi de anne olan bir kadından alının rahmi 11 saat süren bir operasyonla aktardılar. 32 yaşındaki anne adayında Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser sendromu vardı yani rahmi olmadan doğmuştu. Genç kadın çocuk sahibi olabilmek için ilk önce hormon tedavisi oldu. Bu tedavi sırasında daha sonraki beden dışı dölleme ile saklanan, 8 olgun yumurta hücresi kazanıldı.  45 yaşındaki beyin ölümü gerçekleşen kadının rahminin bu hastaya naklinden 5 ay sonra dondurulmuş yumurtaları sekiz gün sonrasında yeni rahmine taşındı ve döllenme gerçekleşti. Reddedilme reaksiyonlarına dahil herhangi bir işaret görülmedi, rahim sağlıklı olduğu anlaşıldı.

Brezilyalı doktorlar 15 Aralık 2017’de başarıyı ulaştıklarını 35 hafta ve 3 gün sonra, sezaryen ile dünyaya gelen 2.550 gram ağırlığındaki kız çocuğuyla kanıtladılar. Doktorlar, bebekle birlikte yeni nakledilen rahmi de aldılar. O zamandan bu yana annenin sağlığı gayet iyi, bebek de normal bir şekilde gelişmeye devam ediyor.

Araştırmacılar ölü insandan alınacak rahmin, bebek isteyen çiftlere umut olacağını söylüyorlar.

Gözde Öztürk

Merhaba, ben Gözde! Ankara'da yaşıyorum, Atatürk Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum.Bilgiye sahip olarak doğmuş birisi değilim. Öğretmeyi seviyorum ve öğrenmeye çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir