GenelHaberMikroorganizmalarTeknoloji

Li-fi Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Google News Abone Ol

Li-fi (Light Fidelity), henüz geliştirilmekte olan kablosuz bağlantı teknolojisidir. İlk defa Edinburg Üniversitesi profesörü Harald Haas tarafından kullanıldı ve 2011 yılındaki TED konferansında tanıtıldı.

Li-fi ve Wi-fi Farkı Nedir?

Wi-fi’ye kıyasla 100 kat hızlı veri aktarımı sağlayabilen bu teknoloji teorik olarak 224 Gpbs hızına kadar çıkabilecek. Veri aktarımı için radyo dalgaları değil görünür ışık tayfını kullanıyor. Bu özelliği ışık olmadığında çalışmayacağı için kullanışsız olduğunu düşündürse de Prof. Haas, ışığı görünmeyecek kadar düşük seviyeye indirdiğimizde hala veri transferinin mümkün olabileceğini söylüyor. Li-fi için bir ışık kaynağı, bir internet bağlantısı ve bir foto detektör gerekiyor. Gözün göremeyeceği kadar hızlı yanıp sönen LED’ler kullanan sistem, mors alfabesine benzer şekilde sinyaller vererek çalışıyor.

Li-fi Nedir?

Li-fi için bir çok avantaj mevcut. Önemli avantajlarından birisi kapasite. Wi-fi ile  kablosuz veri, elektromanyetik dalgalarla transfer edilir. Radyo dalgaları sınırlı olduğundan dolayı wi-fi spektrumu da dolmak üzeredir. Ama li-fi ile potansiyel olarak neredeyse sınırsız kapasiteye sahip olabiliyoruz. Çünkü görünür ışık spektromu radyo dalgaları spektromundan 10.00 kat daha geniş. Bir diğer avantajı ise güvenlik. Wi-fi’nin diğer sistemleri etkileme tehlikesi var ve sinyallerin karışma ihtimali olan yerlerde kullanılamıyorken li-fi’de bu gibi tehlikeler yok.

Wi-fi’yi sollayacak gibi duran bu teknoloji tamamen wi-fi’nin yerine alamayacak gibi görünüyor. Onun da bazı eksikleri var. Güneş ışığının li-fi sinyallerini bozabileceği gibi. İki teknolojinin de birbirini tamamlayarak ortak çalışabilmesi ile daha hızlı, etkili ve güvenli bir teknolojiye sahip olabiliriz. Çalışmalar hızla sürüyor. Gelecek, teknoloji için umut vaad ediyor. Heyecanla gelişmeleri bekliyoruz.

Feyza Saat

Ankara'da yaşıyorum. Radyoterapi bölümü mezunuyum. Şuan Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünde öğrenciyim. Araştıma yapmayı, yazmayı ve bunları başkalarıyla paylaşmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir