Hong Kong merkezli South China Morning Post’ta yer alan habere göre, Şanghay Seramik Enstitüsünden bilim adamları hem sıvıya hem de ateşe dayanıklı kağıt üretti.
Araştırmacılar, bu kağıdın üretiminde “hidroksiapatit” adı verilen ve hayvanların diş minesi ile kemiklerinde bulunan bir tür kalsiyum türü kullandı.
Suya ve Ateşe Dayanıklı Kağıt Teknolojisi
Araştırma ekibinin lideri Prof. Zhu Yingjie, daha önce suya ya da ateşe dayanıklı kağıtların bulunduğunu, ancak her ikisine karşı direnç gösterme noktasında bu kağıdın bir ilk olduğunu söylüyor.
Geliştirilen kağıt türünün, 200 Co ateşin yanı sıra kahve, meyve suyu, çay gibi sıvılara dayanıklı olduğu belirtildi. Ayrıca anti bakteriyel özelliğinden ötürü sıradan kağıtlardan daha sağlıklı olduğu da iddia ediliyor.
Gazetedeki açıklamasında araştırmacı Zhu Yingjie, “Hazırladığımız kağıdın kaligrafiden tutun reklam panolarına kadar birbirinden farklı birçok sektörde kullanılacağını ve insanlara faydalı olacağını ümit ediyoruz. Artık yangın veya su baskını gibi tehlikeleri düşünmeye gerek kalmayacak, bu süper kağıt yüzyıllarca sağlam kalabilecek” dedi.
Sıradan bir kağıtlardan bir miktar daha pahalı olacağı ve büyük miktarlarda üretime geçilmesi durumunda fiyatın da düşeceği bekleniyor.
Proje üzerinde 2008’den bu yana çalışan ve yakın zamanda bu teknolojinin patentini alacak olan araştırma ekibi, ürünü önümüzdeki ay içerisinde piyasaya sürmeyi planlıyor.
Artık kağıt devrinin bittiği ve elektronik ortamda arşivler dolusu bilginin depolanabileceği teknoloji çağına girmiş bulunsak da, bu dayanıklı kağıtların da çağımıza birçok getirisi bulunacaktır.
Kağıt üzerinde yapılan yakma ve ıslatma deneylerini aşağıdaki kısa videodan izleyebilirsiniz.