GenelHaberSağlık

Astım Spora Engel Değil

Google News Abone Ol

Astım Hastaları Spor Yapabilir

Ebeveynlerin birçoğu, astım hastası olan çocukların spor yapamayacağını düşünüyor. Ancak astım hastası çocuklar da yaşıtları gibi spor yapabilir. Çocuklara astım tanısı konulmasının anne-babaları endişelendirdiğini söyleyen Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bölümü Prof. Dr. Refika Ersu, astım ve tedavisi hakkında şu açıklamayı yaptı:

Astım, hava yollarında daralma ve iltihabın bulunduğu kronik bir hastalıktır. Öksürük, göğüsten ıslık sesi gelmesi ve nefes darlığı gibi belirgin şikayetler bulunmaktadır. Astım hastası çocukların yaşıtlarından ayrılmaması ve sevdikleri aktivitelere ya da sporlara yönlendirilmesi gerekmektedir. Astım hastası çocuklar böylece hem eğlenir hem de aktif yaşam alışkanlığı edinip, obeziteden korunmuş olurlar. Solunum, kasları güçlendiği için egzersizin solunum üzerine olumlu etkisi vardır. Her 6 olimpiyat atletinden birinin aynı zamanda astım olduğu bilinen bir gerçektir. Bu nedenle çocukları için astım tanısı konulan ebeveynlerin üzülmesini gerektirecek bir durum yoktur. Astım tedavisinin amacı, çocukların astım semptomlarını yaşamadan hayatlarına devam etmesini sağlamaktır. Hafif astım bulguları olan çocuklar spor aktivitesi öncesinde yeterli bir süre ısındığı takdirde sorun yaşamayabilir. Orta-ağır derecede astımlı çocuklar da egzersiz öncesi bronş genişletici bir ilaç aldığında rahatça aktivitelerini yapabilirler. Bu rahatlatıcı tedavinin düzenli kontrol edilmesi ve ek olarak uygulanması gerekir.

Çocuğu astım hastası olan ebeveynler;

  • Polen alerjisi bulunuyor ise, polen zamanları dış ortamda yoğun aktivitede bulunmasını önlemeli
  • Egzersiz esnasında ağız yerine burundan nefes alıp vermeli
  • Isınma ve soğuma süreleri dengeli olmalı
  • Terli şekilde rüzgara maruz bırakılmamalı
  • Ventolin gibi rahatlatıcı ilaçlar, hali hazırda bulunmalı
  • Öğretmenlerine ve spor hocalarına astım hastası olduğunu bildirilmeli
  • Astım krizi esnasında spor kesinlikle bırakılarak, rahatlatıcı ilaç kullanılmalı
  • Tedavi süresince dikkatli bir şekilde kontrol edilmeli ve tedavi aksatılmamalı

SerdarCR

Genetik ve biyomühendislik lisans mezunuyum. Aldığım eğitim fizik, kimya, biyoloji ve matematik ağırlıklıydı. Mühendislik fakültesi mezunu olduğundan dolayı analitik ve sonuç odaklı düşünce yapısına sahibim. Aldığım eğitim moleküler biyoloji, biyoteknoloji, mikrobiyoloji, genel ve organik kimya, tıbbi genetik ve mühendislik derslerini içermekteydi. Bu derslerde edindiğim teorik bilgileri yine bu derslerin laboratuvarlarında pekiştirme şansım oldu.Lisans hayatım boyunca birçok etkinlikte görev aldım. Bu etkinliklerden birinde konuşmacı olup PCR ve gelişim sürecini sundum. Başka bir etkinlikte ise bilgisayar alanındaki bilgilerim dahilinde teknik koordinatör ve tasarımcı olarak görev yaptım. Görev aldığım etkinlikler haricinde ikna kabiliyetine sahip olup Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünmekteyim.Öğrenim hayatım devam ederken internette de çalışmalarım oldu. Bilim ve Tekno'nun kuruculuğunu yapıp yönetim görevini üstlenmekteyim. Ayrıca yine Bilim ve Tekno'da metin yazarlığı yaparak bu girişimi topluma yararlı olacak şekilde devam ettiriyorum. Yaklaşık 50 kişilik değerli ekibime liderlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra ise özel bir firmada genetik mühendisi olarak satış departmanında çalışmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir