BilimGenelMakalelerSağlık

Alice Harikalar Diyarında (AIWS) Sendromu

Google News Abone Ol

Alice harikalar diyarında sadece basit bir masal değil. Genellikle çocuk görülen algılamayı etkileyen nörolojik bir sendromdur. Aslında birçok kişi hayatının belirli zamanlarında bu sendromu yaşıyor (yaklaşık olarak yılda bir defa) fakat kısa süreli olduğundan önemsemiyor. Sendromun kendisi ne yazık ki ismi kadar eğlenceli değil. Peki nedir bu AIWS (Alice Harikalar Diyarında Sendromu)?

AIWS Nedir?

Sendrom, gözlerle beyin arasındaki sinyallerin tam ve doğru şekilde çalışmamasından kaynaklanmaktadır. Hastalarda göz tamamen sağlıklı çalıştığından, hastalığı anlamak ilk etapta çok güçtür. AIWS’ye sahip insanlarda; makropsi (Eşyaları veya cisimleri büyük veya çok büyük görme), mikropsuz (Eşyaları veya cisimleri çok küçük görme), teleopsi (Eşyaları veya cisimleri çok uzakta görme) ve peleopsia (Eşyaları veya cisimleri çok yakında görme) durumları yaşanır.

AIWS Belirtileri ve Teşhisi

  • Belirtilerin en başında, vücut uzuvlarının vücuda göre orantısız büyük/küçük olduğu sanılmaktadır.
  • Zaman algısı çarpık, zamanı çok hızlı ya da çok yavaş algılama
  • Sesleri çarpık işitme yahut kendiliğinden sesler duymak
  • Adım atarken henüz ayakları yere ulaşmadan yere değiyormuş gibi hissetme
  • Migren bu hastalığın belirgin özelliklerindendir.

Zor tespit edilen bir hastalıktır çünkü, hastalığın bir evresi sonlandığında beyin görüntüleme sistemleriyle tespit edilemiyor. Hastalığa sahip insanlarda beyin görsel kısımlarının elektriksel aktivitesinde anormal kan akışı varlığını ilk kez Dr. Sheena Aurora keşfetmiştir. Ayrıca bu hastalığı geniş çaplı olarak inceleyen bir başka doktor olan Dr. Liu; genelde zararsız bir hastalık olduğunu fakat yine de zayıflatıcı etkisinin olduğunu söylemiştir.

Hastalığın semptomları genellikle 5-10 yaş aralığında görülüyor ve çocuklar ergenlik dönemine girdiklerinde ortadan kalkıyor. Rahatsızlığın belirtileri daha çok gece ortaya çıkıyor. Bu sebeple ışığın ve sesin insanın uyumadan önce azalması yada uyuma sürecindeki beynin içindeki kimyasal değişimler AIWS semptomlarına sebep olabilir.

Uzmanlar, migren, temporal lop epilepsisi ve bulaşıcı olan Epstein-Barr virüsü rahatsızlıklarının bu sendrom ile ilişkili olabileceğini düşünüyorlar. Hatta genetik olabilme ihtimali de söz konusu.

AIWS Tedavisi

Malesef bu hastalığın herhangi kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Hastalar doktor tavsiyesi ile antikonvülzanlar, antidepresanlar, Ca kanal blokerleri ve beta blokerleri kullanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir