GenelHaberTeknoloji

1 Dakikada Sesini Kopyalayan Sistem

Google News Abone Ol

Konuşma sentez teknolojileri geliştirmekte olan Montreal merkezli yazılım şirketi Lyrebird tarafından sadece 1 dakikalık sesten herhangi birinin sesini kopyalayabilecek bir program geliştirildi.

Ses Kopyalayan Teknoloji

Şirket, geliştirdiği API (Uygulama Proglamlama Arayüzü) ile dilediğiniz kişinin sadece bir dakikalık sesini kullanarak kişinin ses DNA’sını kodlayabileceğini ve istediğiniz kelimeleri kişinin sesiyle söyletibileceğinizi açıklıyor. Uygulama, konuşan kişinin tam olarak söylenmesi istenen kelimeleri telaffuz etmesini gerektirmeden, dilediğiniz tüm cümleleri farklı vurgu seçenekleriyle söyleyebiliyor. Oluşturulan seste kızgınlık, sempati, stres gibi duyguların kontrol edilmesi de mümkün oluyor.

Adobe geçtiğimiz Kasım ayında  VoCo adlı projesiyle benzer bir teknolojiyi tanıtmıştı. Fakat bu proje 20 dakikalık sese ve konuşma sentezi için sistem kaynaklarına ihtiyaç duyuyordu. Ayrıca VoCo cihazın kaynaklarından faydalanırken Lyrebird bulut tabanlı API’ını kullanıyor ve GPU (Grafik İşleme Ünitesi) kümesi, 1000 cümleyi yarım saniyeden daha az sürede oluşturabiliyor.

Lyrebird tarafından geliştirilen bu program, tartışmaları ve eleştirileri de beraberinde getirecek gibi görünüyor. Öte yandan şirket bu teknolojiyi herkese açarak, insanların bu tarz teknolojilerin varlığından haberdar olmalarını, kanıt olarak sunulan ses kayıtlarına karşı daha temkinli yaklaşarak, bu kayıtların sahte olabileceğini düşünmelerini istiyor. İstenilen durum, eskiden insanların her fotoğrafa inanmaları ama şimdi Photoshop’un yaygınlaşmasıyla inanılması zor fotoğraflar için hemen inanmayıp “Photoshop’tur!” demeleri gibi. Şirket bu eleştirel düşüncenin yalan haberlerin hızlı yayılmasının da önüne geçmesini hedefliyor.

Amaçlanan bir çok yararların yanında tabii ki de teknolojinin birçok riski de mevcut. Lyrebird tarafından herkese açılacak bu teknoloji sonrasında çeşitli güvenlik ve gizlilik sorunları ortaya çıkacak gibi. Bu tür sorunlar için önlemler alınması bekleniyor.

Feyza Saat

Ankara'da yaşıyorum. Radyoterapi bölümü mezunuyum. Şuan Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünde öğrenciyim. Araştıma yapmayı, yazmayı ve bunları başkalarıyla paylaşmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir