Böbreklerin üst kısmında bulunan hemen hemen yaklaşık 5 gram ağırlığında olan bezler, hormonları sentezleme yapar, oldukça az düzeyde üretilen hormonlar insan vücudu için çok önemlidir. Addison, böbreküstü bezlerinin hasar görmesiyle salgılanma ve yetersizliğine bağlı olarak glukokortikoid(kortizol) ve minelokortikoid(aldosteron) hormonlarını yeteri kadar üretememesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.
Addison Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
- Halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal
- Kilo kaybı
- Açlık hipoglisemisi
- Ağız mukozasında ve deride özellikle ameliyat ve yara izlerinde, meme başlarında ve genital bölgelerin renginde koyulaşma (pigmentasyon artışı)
- Kan basıncında düşme
- Terlemede azalma
- Koltukaltı ve genital kıllanmada azalma
- Otoimmünite (Bağışıklık sistemi duyarlılığı)
- Tüberküloz
- Kanser metastazları
- Amiloidoz
Addison Hastalığı Tedavisi Nedir?
Addison hastalığı böbrek üstü bezlerinden üretilen hormonların eksikliğinden kaynaklandığı için hastalığın tedavisi bu eksik olan hormonları takviye ederek gerçekleştirilir. Bu da hidrokortizon steroid hormon tabletlerinden hastalığın durumuna veya şiddetine göre günde 1 ya da 2 tane alınarak sürdürülür. Addison hastalığı hayat boyu devam eden kronik bir hastalıktır. Tek bir dozu bile kaçırmak tehlikeli olabilir.
Addison sendromu ya da krizi geçiren hastalarda doktor tarafından reçeteli olarak yazılmış tuz, sıvı ve glukokortikoid hormonları hızlı bir şekilde enjeksiyon yöntemiyle hastaya verilir.