Araştırmalar Sonuç Verdi
Güney Afrika‘daki kayalıklarda, dünyada yeteri kadar oksijen bulunmadığı zamanlarda yaşamış olan bakteri fosilleri bulundu. Güney Afrika’nın Northern Cape kentinde iki ayrı bölgede 2,5 milyar yıllık bakteri keşfi yapıldı. Araştırmacılar keşfedilen bakterilerin, yeterli düzeyde oksijenin var olmadığı dönemde yaşadığına dair önemli kanıtların olduğu açıklamasını yaptı. Araştırma sonuçları, Geology of the Geological Society of America dergisinin aralık sayısında yayınlandı.
Araştırma ekibinin liderliğini, Cincinnati Üniversitesinden Doç. Dr. Adrew Czaja üstleniyordu. Doç. Dr. Adrew Czaja, keşfin bugüne kadar bulunan en eski sülfür oksitleyici bakteri fosilleri olduğunu ve Büyük Oksidasyon Olayı’ndan önceki eko-sisteme ışık tutabileceğini açıkladı.
Doç. Dr. Adrew Czaja, 2,52 milyar önce yaşadığı düşünülen bakterilerin, günümüzdeki bilinen bakterilerin ataları olabileceği iddiasının kabul edilemeyeceğine ve büyük olasılıkla okyanusların aşındırdığı kara kayalıklarından gelen sülfür bakımından zengin minerallerden çözünen molekülleri tükettiğine açıklamasında yer verdi.
İlk Bakteri Fosili Değil
Bilim insanları, atmosferde yüzde birden daha az miktarda oksijen bulunduğu dönemde, bataklıkların derinliklerinde, gün ışığına ya da oksijene ihtiyaç duymayan canlıların yaşadığını söylüyordu. Diğer taraftan bunu ispatlayacak herhangi bir kanıt bulanamamıştı. Daha geçenlerde haber yaptığımız başka bir bakteri fosili daha olmuştu. O yazıyı da okumanızı tavsiye ederiz.
Bilimin ve teknolojinin günümüz çağında ne kadar geliştiğini 2.5 milyar yıllık fosilin bulunmasından anlayabiliyoruz